commercial/retail

harbourside physiotherapy, newlyn, cornwall

completed 2012 (designed as design director at rlt architects)

Harbourside Physiotherapy’s expanding business existing premises no longer met their requirements and after exploring the suitability of various sites, they settled on the demolition of an existing storage building to create a new purpose built physiotherapy centre with hydrotherapy pool.

A constrained longitudinal  site with cottages to the north and a public alleyway to the south, led to a plan with its principal elevation facing over newlyn harbour. 

Treatment rooms are located on the first floor with a top lit central corridor allowing all treatment rooms to have external glazing. The building is clad externally with horizontal timber with beam and post exposed frame as a nod to its maritime harbour location.

riba workstages; 1, 2 & 3 (brief, concept, sketch scheme & planning), further stages completed by others from RLT)

warehouse, bodmin, cornwall

completed 2016 as design director at rlt architects

The original warehouse was designed and project managed by RLT Architects several years earlier, achieving BREAM excellent.  As design director at RLT Helen designed and project managed an extension to the existing warehouse building, including distribution docking and logistics offices.

full riba design and project management

 

the old cattle market community building, helston, cornwall

constructed 2010 (co designed as design director at rlt architects)

Located adjacent to the recently improved Coronation Park, the project involved the demolition of the disused cattle market and creation of a community market hall; including retail space and business units.

The principal precedent was the form of the traditional colonnaded market halls with a central public space. The curved roof references the adjacent Coronation Park Cafe.  Pre-planning included extensive  consultation with Historic England for the relocation of Grade II Listed steps on the site.

The central market hall element is coloured render with timber clad business units with a colonnade of timber poles, exposed beams and timber cladding wrapping around.

Community consultation played an important role in the choice of location and the requirements for the building.  

Sustainability was a principle strategy in the design of the building, with summer and winter concepts;. large roof overhangs and slatted window shades to prevent direct solar gain, while allowing adequate natural light into spaces. 

The arcade provides shade and shelter for users with a roof designed to allow fitting of solar panels. Vents allow for cool air to be drawn in at low level, high level vents and windows allow for extraction of warm air at high level, providing a natural ventilation strategy.

riba workstages; 1,2 & 3 brief, concept, sketch scheme, public consultation & planning. Further stages completed as design & build.